آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
another Direct Image of an Exoplanet یک تیم از اخترشناسان فرانسوی با استفاده از تلسکوپ بزرگ آزانس فضایی اروپا موفق به کشف یک سیاره فراخورشیدی در نزدیکی های ستاره "بتا-سه پایه" شد.  فاصله این سیاره تا ستاره مادر حدود 8 برابر فاصله زمین تا خورشید است و اخترشناسان گمان می کنند که لایه هایی از گاز سیاره را احاطه کرده باشد.

درواقع سیاره مذکور هم یکی دیگر از سیارات مشتری گون می باشد البته اگر حدس آنان صحیح باشد فاصله این سیاره تا ستاره مانند فاصله زحل تا خورشید می باشد. ولی در اصل فاصله اصلی این جرم تا ستاره بتا حدود 12 سال نوری است!
 

تصویر بالا که در گستره نور مادون قرمز گرفته شده است حاکی از غبار و ذرات بزرگتر در اطراف ستاره است درست مانند غباری که در ابتدای شکل گیری خورشید وجود داشت و دانشمندان انتظار دارند که با برخورد این سنگ ها و ایجاد شدن سنگ هایی بزرگتر شاهد شکل گیری تعداد بیشتری سیاره باشند. همچنین سرگروه این پروژه افزود: این سیارات را غیر مستقیم کشف کردیم اما از لحاظ تجربی باید سیاره ای دیگر در فاصله 5 تا 10 واحد نجومی از ستاره مادر قرار داشته باشد. اما این صفحه غبار آلود به ستاره بسیار نزدیک است و سیاره واقع در این قسمت باید از گرمای زیادی برخوردار باشد. با استفاده از سیستم نورشناسی تطبیقی در طول موج مادون قرمز, اختر شناسان موفق به کشف نقطه نوری ضعیف در هاله این ستاره شدند.البته اخترشناسان برای آنکه آن را بهتر و واضح تر مشاهده کنند از یک باتری استفاده کردند به طوریکه چند نفر از همان اعضای گروه با استفاده از روش هایی گوناگون آن را آزمایش می کردند و در آخر تمامی دانشمندان به نتیجه ای مشابه رسیده بودند؛ آن هم این لکه مات واقعی است!
 
 
 
دانشمندان افزودند: آن نور نقطه ای یک سیاره ای به بزرگی مشتری و در فاصله ای نزدیک به 8 واحد نجومی از ستاره مادر قرار گرفته است یعنی مانند فاصله خورشید با زحل. البته ممکن است ما در تحقیقاتمان دچار اشتباه شده باشیم و آن نقطه کم نور هم ستاره ای کم فروغ در پس زمینه ستارگان باشد! اما شایان ذکر است که ما تحقیقاتمان را تا چند روز آینده ادامه خواهیم داد تا به طور قطع وجود این سیاره فراخورشیدی جدید را ثابت کنیم.
از آن گذشته؛ همچنین جرم جدید اگر سیاره باشد می تواند تمام خصوصیاتش را با فاصله ای که از ستاره میزبان دارد؛ به طور دقیق توضیح دهد ولی اگر این جرم سیاره باشد نزدیکترین سیاره به ستاره مادر خواهد بود که توانسته ایم از آن عکس برداری کنیم در واقع سیارات فرا خورشیدی دیگری هم بوده است که می توانستند نزدیکترین سیاره به ستاره مادر باشند اما این فاصله این جرم کم است و اگر بخواهیم آن را با منظومه شمسی مقایسه کنیم؛ مدارش در بخش سیارات بیرونی واقع می شد. بد نیست بدانید که شکل گیری سیارات و فاصله آن ها در مقایسه با منظومه شمسی بسیار متفاوت است!

 

دانشمدان همچنین گفتند: روند تصویر سازی از سیارات فراخورشیدی نیاز به آزمایش روش های گوناگون دارد که امروزه مشاهدات ما تنها بخش آغازی و اولیه دارد و رصد ها و عکس برداری ها محدود به رصد سیارات بزرگتر و داغ که فاصله زیادی از ستاره اصلی دارند می باشد.اما با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی امیدواریم که بتوانیم سیاره های سردتر و کوچکتر را با استفاده از تلسکوپ های نوری بیابیم که ممکن است در سطح آن حیات وجود داشته باشد

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد