آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
همانطور که میدانید نگرانی جهان امروز افزایش حرارت اتمسفر زمین است که بطور میانگین در طی قرن آینده چند درجه افزایش خواهد یافت. اما تصور کنید بر روی سیاره ای زندگی میکنید که دمای اتمسفر آن ظرف مدت چند دقیقه میتواند به هفتصد درجه سانتی گراد برسد.

 همچین سیاره‌ای به نام( اچ بی هشت شصت شش بی ) شناخته شده است. یک سیاره غول پیکر گازی که به دور ستاره ای که دویست سال نوری از زمین فاصله دارد میچرخد. نیروی گریز از مرکز مداری که پیرامون ستاره قرار دارد، آن  را از یک سیاره دور و قابل سکونت در مجاورت زمین تبدیل به ناحیه ای مشتعل و سوزان کرده. HD80606b  از سیاره عطارد نیز به خورشید نزدیکتر است. حسگرهای مادون قرمز تلسکوپهای فضایی اسپیدزر (NASA's Spitzer Space)  درجه حرارت این سیاره را همانطور که با سیر نزولی به ستاره نزدیک میشد اندازه گرفت و مشاهده کردند که موج گرمای سیاره ای تا هشتصد درجه کلوین افزایش می یابد و ظرف مدت شش ساعت به هزار و پانصد درجه رسید. برای آن دسته از خوانندگان که دوست دارند همیشه به تصاویر چاپ شده هنری اعتراض کنند تصویری این جاست که نمونه بدیع ایجاد شده توسط یک برنامه کامپیوتری جدید است که تابش های تشعشعی را که  در این فرآیند منتقل میشود.

گریگوری لافلین،استاد ستاره شناسی و اختر فیزیک و سردبیر گزارش‌هایی که در مورد نتایج یافت شده در مجله نیچر (UCSC ) منتشر میشود گفت : ما نمیتوانیم تصویری مستقیم از سیاره بگیریم، اما استنباط میکنیم اگر شما به این سیاره بروید شرایط چگونه خواهدبود. توانایی رفتن به ماورای درک هنری و انجام واقعیت هایی شبیه سازی شده از آنچه واقعاً دوست دارید ببینید بسیار هیجان آور است. این اولین باری است که ما متوجه میشویم چه تغییراتی بر روی سیاره ای که خارج از منظومه شمسی ما واقع شده است، رخ میدهد این نتایج بسیار هیجان آورند زیرا سرنخ های مهمی در مورد ویژگی جوی آن سیاره به ما میدهد تلسکوپ‌های ناسا این سیاره را سی ساعت قبل و در خلال نزدیک شدن آن به ستاره رصد کردند. سیاره از پشت ستاره عبور کرد ( این رخداد دومین گرفتگی نامیده میشود )

 

 این موقعیت مناسبی برای لافلین و همکارانش بود که نمیدانستند در حالیکه رصد را برنامه ریزی میکردند سپس چه رخ میدهد. این گرفتگی به آنها اجازه میداد اندازه دقیقی از ستاره بگیرند و بنابر این میتوانستند درجه حرارت دقیق آن سیاره را تعیین کنند. این سیاره چهار برابر بزرگتر از مشتری است و هر 111 روز یکبار به دور مدار خود میچرخد. لافلین میگوید : اگر میتوانستید ابرهایی را که بر فراز این سیاره شناورند ببینید، قطعا مشاهده می کردید که خورشید این سیاره بزرگتر وسرعت آن سریع تر و سریع تر میشود و روشنایی و درخشندگی آن افرایش می یابد.

 

 پائول بالتر میگوید با یافتن 200 سیاره جدید تفاوت و غرابت این دنیاهای تازه مرا به حیرت و شگفتی انداخته است. بالتر اندازه ستاره را با دقت بدست آورد و توانست مدار سیاره را نیز با دقت محاسبه کند. کار بالتر کاری  آشکار و واضح برای نیمی از سیاره های شناخته شده برون خورشیدی است. دانیل کاسن (Daniel Kasen )  توانست تصویری با برنامه ای جدید منتشر کند که میتواند شدت نوری که از سیاره ای تابان می آید را اندازه گیری وهمچنین نیز میتواند بازتاب نورهای منعکس شده از سطح سیاره را نیز اندازه گیری کند. انتظار میرود این سیاره زمانی که در ماه فوریه ( بهمن و اسفند ) از زمین رصد میشود از مقابل ستاره اش بگذرد و تیم های تحقیقاتی بتوانند دوبار این رخداد را ببینند.

 

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد