آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
ستاره شناسان بین المللی توانستند میدانهای مغناطیسی کهکشانهای اولیه حاضر در جهان نوزاد را در آزمایشگاه شبیه سازی کنند.
 
 
 گروهی از دانشمندان بین المللی به سرپرستی "جان لوکا گرگوری" از دانشگاه آکسفورد که نتایج یافته های خود را در مجله "نیچر" منتشر کرده اند شبیه سازی میدانهای مغناطیسی کهکشانهای نخستین در جهان نوزاد را با استفاده از دسته پرتوهای لیزری بسیار شدیدی شبیه سازی کردند.

نتایج این شبیه سازیها حاکی از آن است که همانطور که بعضی از تئوریها پیشنهاد می کنند میدانهای مغناطیسی اولیه کیهانی به صورت خود به خودی به وجود آمده اند. پالسهای لیزر به دانشمندان اجازه داد شرایطی مشابه آنچه که در جهان بسیار جوان رخ داده است را به وجود آورند.

 این آزمایش نشان داد که معتبرترین نظریه ای که درحال حاضر وجود دارد احتمالاً صحیح است. برپایه این نظریه، یک میدان مغناطیسی می تواند از حرکت ذرات باردار انرژی برای مثال، پلاسمایی که در فضا فراوان است به صورت خود به خودی سرچشمه گیرد.

"جان لوکا گرگوری" در این خصوص توضیح داد: "در یک پلاسما تعداد برابری از ذرات مثبت (پروتونها) و ذرات منفی (الکترونها) وجود دارد. اما الکترونها بسیار سبکتر از پروتونها هستند بنابراین با سرعت سریعتری حرکت می کنند. این مسئله، در کنار حرکات گردابی اجازه ساخت جریانهای مدور و بنابراین میدانهای مغناطیسی را می دهند."

این دانشمند افزود: "در این آزمایش ما امواج ضربه ای کیهانی را که حرکات گردابی را می سازند بازسازی کردیم و نشان دادیم که چگونه میدانهای مغناطیسی ساخته می شوند."

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد