آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
از زمانی که اولین تلسکوپ به سوی آسمان نشانه رفت، اجرام غیر ستاره ای برای منجمان مورد توجه بودند. در قرن هفدهم واوایل قرن هجدهم میلادی برخی از رصد کنندگان فهرستهایی کوچکی از اجرام آسمانی تهیه می کردند. اما این فهرستها بسیار ناقص بودند.
 اولین فهرست معتبر اجرام غیر ستاره ای در اوایل قرن هجدهم میلادی (در حدود 220 سال پیش) اختر شناس فرانسوی به نام شارل مسیه تهیه کرد. اگر چه فهرست مسیه در حدود 200 سال قدمت دارد، اما هنوز مهمترین فهرست اجرام غیر ستاره ای است که اختر شناسان آماتور و حرفه ای از آن استفاده می کنند.

فهرست مسیه شال 103 جرم بود که بعد مشن ( دستار مسیه ) 7 جسم دیگر به آن افزود. اجرام غیر ستاره ای مسیه را بحرف M نمایش می دهند. مانند: M90,M100

 

بعد از فهرست مسیه عمومی ترین فهرست در بین منجمان فهرستی است که امروزه کاربرد بسیار زیادی دارد، و به آن NGC می گویند. NGC از کلمات  New General Catalogue گرفته شده است، و به معنی فهرست عمومی جدید می باشد. این فهرست را اختر شناسی به نام یوهان لوودویک امیل درسال 1888 منتشر کرد. NGC شامل 7840 جرم غیر ستاره ای از انواع مختلف است. با افزایش اکتشافات، دریر در سالهای 1895 و 1908 دو ضمیمه به فهرست قبلی خود افزود که به آنها فهرست ضمیمه می گویند و با IC ( برگرفته از Index Catalogue) نشان می دهند.


این سه فهرست جمعا 13226 جسم غیر ستاره ای را شامل می شود. تقریبا نیمی از اجرام IC  را به صورت بصری کشف کرده اند اما اغلب اجرام فهرست دوم IC ( اجرام بهد از IC1530 ) با روش عکس برداری کشف شده اند. این اجسام آن قدر کم نور هستند، که به طور مستقیم رصد نمی شوند.فهرست IC و NGC دو فهرست معتبر هستند که در بین منجمان حرفه ای و آماتور بسیار از آن استفاده می کنند. اما فهرستهای دیگری نیز وجود دارد که از آنها نیز استفاده های جالبی می توان کرد، مانند: UGC, MOL, VCC و ...

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد