آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
انجمن اختروش ایران در سال 1379 تاسیس گردید، در حالیكه تاریخچة شكل گیری این انجمن به سال 1377 بر می گردد زمانی كه هسته های اصلی تشكیل دهندة این انجمن  در مركز آموزش نجوم ادیب بصورت گروهی به فعالیت های علمی می پرداختند و اولین گروه نجومی مستقل را در این مركز آموزشی ثبت نمودند. نام این گروه اختروش بود كه پس از 2 سال فعالیت غیر رسمی، جهت ساماندهی و استقلال كامل تحت عنوان یك تشكل غیر دولتی (NGO) زیر نظر سازمان ملی جوانان با نام «انجمن اختروش ایران» به ثبت رسید. هیات موسس سه نفرة این انجمن متشكل از آقایان احمد رضا كریمی ، داریوش ذوالفقاری راد و احسان مشكلانی اصفهانی می باشند. ركن اصلی انجمن، مجمع عمومی است. این مجمع متشكل از همة اعضای اصلی انجمن است كه سالانه تشكیل جلسه داده و از بین اعضای كاندید شده ، پنج نفر را جهت شورای مركزی انتخاب میكنند. شورای انجمن نوع و نحوه عملكرد كلیة فعالیت های انجمن را بر عهده دارد.
 
  تاریخچه انجمن اختروش ایران

(به روز شده در 24آذر ماه 1385)

 
یكی از اصلی ترین اهداف انجمن ، ترویج علم نجوم در بین اقشار مختلف جامعه با شعار «بیایید به آسمان نگاه كنیم» می باشد، كه با توجه به این هدف مقدس كلیه فعالیت های انجمن به دو دسته مجزا تقسیم بندی می گردد:

الف) خدمات عمومی                       ب ) خدمات اختصاصی

خدمات عمومی شامل برگزاری همایشها و نشست های نجوم و اخترشناسی، برگزاری دوره‌های علمی، بر پایی رصد شبانه و شركت در نمایشگاههای نجومی میباشد. اما خدمات اختصاصی كه ویژة اعضاء انجمن است شامل رصدهای علمی – پژوهشی ، برگزاری سمینارهای علمی،‌فعالیت در گروههای علمی انجمن و سهیم نمودن اعضاء در پروژه های اجرایی انجمن می باشد. شایان ذكر است كه دوره های علمی انجمن جنبة كاملاً ساختار یافته و با موضوعات مشخصی می باشندكه در قالب سطوح مختلف از دوره های مقدماتی تا پیشرفته قابل ارائه هستند. برای آشنایی بیشتر با فعالیت های انجمن در ذیل به مواردی چند از آنها اشاره میگردد:

 

1 – برگزاری همایشهای نجوم و اختر شناسی:

برگزاری سه دوره همایش نجوم و اختر شناسی استان اصفهان در سالهای 1379، 1380 و 1381 كه با همكاری ، مراكز علمی، ارگانها و شركت های زیر صورت گرفت.

الف) دانشگاه علوم پزشكی اصفهان

ب) شهرداری مركزی اصفهان

ج) پژوهشكدة هوا فضا

د) شركت مخابرات استان اصفهان

هـ) صنایع اپتیك اصفهان

و) شركت كامپیوتری چاووش

ز) شهرداری مركزی اصفهان

 

 

هدف از برگزاری این همایشها ترویج علم نجوم و ارتقاء سطح علمی اقشار جامعه ، ایجاد انگیزه تحقیق و پژوهش در جوانان، پویایی اندیشه علمی در دانش آموزان، دانشجویان و دانش پژوهان می باشد.

در این میان نقش اساتید و مدیران دانشگاهها و دیگر سازمان ها در زمینه حمایت های معنوی ومادی رانیزنمیتوان نادیده گرفت.حضور اساتید محترمی چون جناب آقای پروفسور كیاست‌پور و دیگر اساتید دانشگاه اصفهان و جایگان این همایش را مشخص می كند.

محور برنامه های همایش ارائه مقالات برگزیده توسط كمیته علمی ستاد برگزاری همایشهای علمی انجمن، می باشد. بعلاوه این همایش ها از برنامه های جنبی اعم از برگزاری رصد شبانه، نمایشگاه ، مسابقه و ... نیز برخوردار می باشد.

همچنین نظرخواهی ها و آمارگیری های صورت گرفته نشان میدهد كه این همایشها و بویژه سومین همایش نجوم و اختر شناسی استان اصفهان از جایگاه ویژه ای در سطح كشور برخوردار بوده و به عنوان یكی از برگزیده ترین همایشهای نجوم در سطح كشور شناخته شده است.

 

2 – برگزاری دوره های علمی

الف) ویژة دانشكدة مهاجر (بهمن 1379)

ب) پژوهش سرای دانش آموزی صائب( سالهای 1379 الی 1381)

ج) نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشكی اصفهان ( زمستان 1383)

د) مدارس دخترانة آموزش و پرورش شهر اصفهان با همكاری كانون فرهنگی تربیتی همدانیان ( پاییز و زمستان 1384)

كه در دوره های علمی فوق جمع كثیری از دانش آموزان و دانشجویان با مباحث مقدماتی و جذاب علم و نجوم آشنا شده اند.

 

3 – برگزاری برنامه های رصدی:

الف)برگزاری برنامه های رصدی در بناهای تاریخی اصفهان ، پارك ها و ...برای میهمانان نوروزی و تابستانی و نیز شهروندان اصفهانی با همكاری سازمان رفاهی تفریحی و صنایع اپتیك اصفهان

 ب)قریب به 20 برنامة رصدی ویژة كانون های مساجد در باغ بهادران اصفهان با همكاری ادارة كل فرهنگ و ارشاد اسلامی (‌تابستان 1384)

در این دوره از برنامه ها نزدیك به 700 نفر از نوجوانان و جوانان اصفهانی در شرایط مناسب رصدی با نجوم و شگفتی های آسمان آشنا شدند و همچنین پدیده هایی نظیر بارشهای شهابی تابستانه را در كنار كارشناسان انجمن مشاهده كردند.

ج) برگزاری دوره های رصد خورشید همراه با سمینارهای مربوطه با همكاری كانون فرهنگی تربیتی همدانیان ( پاییز و زمستان 1384)

دراین دوره ها قریب به 250 نفر از دانش آموزان دختر مقاطع مختلف تحصیلی مدارس شهر اصفهان با خورشید  ونحوة رصد كردن آن آشنا شدند.

4– برگزاری تورهای نجومی

الف) تورهای نجومی ویژة عموم شهروندان اصفهانی كه در تابستان 1383 در منطقة كوهپایة اصفهان به اجرا در آمد

ب) انواع گشت های رصدی تخصصی ویژة اعضاء انجمن همزمان با پدیده های نجومی نظیر بارشهای شهابی، خسوف ، كسوف، بررسی پروژة برخورد ژرف ، گذر سیارة زهره و ...

 

5 – تشكیل گروههای تحقیقاتی در انجمن نظیر گروههای ماهواره ها ، كیهان شناسی، آنتن رادیویی ، رویت هلال ماه و...

6 – شركت در نمایشگاههای گوناگون نجوم و نمایشگاه اختصاصی جوانان (1380)

هم اكنون نیز انجمن اختروش ایران پس از قریب 7 سال تلاش و كوشش در زمینة علم نجوم با قریب به 90 عضو رسمی در ساختمان سازمان ملی جوانان اصفهان مشغول به فعالیت است . امید است با كار گروهی استفاده و لذت كامل از علم نجوم به عنوان یك سر گرمی مادام العمر بدست آید. به گفتة چارلز مك كورمیك «كار گروهی دو نفر سودمندتر و نتیجه بخش تر از كار انفرادی سه نفر می باشد».

انجمن اختروش ایران برگزاری چهارمین همایش نجوم و اختر شناسی استان اصفهان را به كلیة شیفتگان علم و آسمان در آینده ای نزدیك نوید میدهد.

 7 – حضور فعال در ستاد استهلال استان اصفهان

 گروه رویت هلال انجمن اختروش ایران از سال 1426 فعالیت خود را در قالب ستاد استهلال استان اصفهان، زیر نظر دبیر محترم شورای سیاست گذاری ائمه جمعه استان آغاز نمود و هم اكنون یكی از فعال ترین گروه های این ستاد می باشد. گزارش فعالیت های این گروه را در قسمت رویت هلال سایت مطالعه فرمایید.

8-همكاری در برگزاری همایش هفته نجوم در سال 1385

 این همایش به میزبانی گروه نجوم شباهنگ باغبهادران و همكاری انجمن اختروش ایران در بهار 1385 برگزار شد. در این همایش دانش آموزی كه در دو نوبت صبح و بعد از ظهر برپا بود آقایان بابك امین تفرشی ،جانشین سردبیر ماهنامه نجوم و احمد رضا كریمی ، از موسسین انجمن اختروش ایران و مسئول فروش تجهیزات نجومی صنایع اپتیك اصفهان حضور داشتند.

 9-راه اندازی سایت اینترنتی انجمن در پایان سال 1384

 سایت اینترنتی كنونی انجمن در زمستان 1384 با همت بلند آقای محمود رضا عتیقه چی راه اندازی شد و در بهار 1385 آقای محمد سلطان الكتابی مدیریت این سایت را قبول نمودند. سایت انجمن كه با هدف خدمت به اعضا و تسهیل در اطلاع رسانی به آنها تاسیس گردید هم اكنون یكی از پر مخاطب ترین سایت های نجومی ایرانی است و با توجه به ارائه مقالاتی به زبان های عربی و انگلیسی تعداد قابل توجهی مخاطب خارجی نیر دارد. همچنین این سایت با استقبال ایرانیان مقیم خارج از كشور روبرو شده است.

  برخی از فعالیت های دیگر انجمن عبارت است از:

 برگزاری شب رصدی برای كانون آریا وابسته به دانشگاه صنعتی اصفهان

 برگزاری سمینار های نجومی در دانشگاه های صنعتی اصفهان، آزاد نجف آباد ، پیام نور شهرضا

 حضور فعال در باشگاه نجوم اصفهان

 شركت فعال و چشمگیر اعضا در رقابت صوفی در تابستان 1385

 برگزاری رصد و سمینار نجومی برای مدارس نمونه و فرهنگسراهای اصفهان و...

 

 احسان مشگلا نی

دبیر كل انجمن اختروش ایران

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد