آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، کارنامه دریافت کنید! به دوستان خود بپیوندید
ققنوس آخرین مأموریت ناسا برای کاوش در روی سیاره سرخ در حال رسیدن به مراحل حساسی است. مأموریتی که به بررسی شرایط زندگی در روی این سیاره اختصاص دارد و سعی می کند پاسخی برای بسیاری از سوال ها بیابد.
ققنوس (Phoenix  )  پس از 10 ماه، در روز یکشنبه 5 خردادماه 1387  ( 25 می 2008 ) بر روی سیاره سرخ فرود خواهد آمد. بر طبق محاسبات انجام شده این کاوشگر در بین ساعت 23:53 دقیقه به وقت جهانی ( برابر با دوشنبه 6 خردادماه ساعت 4 و 27 دقیقه )  بر روی این سیاره فرود می آید. این طرح با بقیه کاوشگرها بسیار متفاوت است. در طرح هایی مانند Spirit و Opportunity ناسا از کیسه های هوا برای فرود استفاده می کرد، که به صورت توپ بر روی سطح بهرام فرود می آمدند. اما این طرح دارای تفاوتهای بسیاری است. فیلم مربوط به فرود ققنوس را در اینجا ببینید.
 
ققنوس پس از فرود 

در این طرح کاوشگر درون محفظه ای است که به سوی جو بهرام پرتاب می شود. این محفظه دارای سرعت 20.000 کیلومتر است که وارد جو بهرام می شود. دمای این محفظه در این زمان به حدود 2500 درجه سانتیگراد می رسد. این کاوشگر می بایست در طی 8 دقیقه سرعت خود را به حدود 8 کیلومتر در ساعت برساند تا فرودی آرام را داشته باشد.
وزن کلی این کاوشگر در زمان فرود 400 کیلوگرم است که در مرحله اول از چتر برای کم کردن سرعت استفاده می کند. در 25 ثانیه آخر چتر و محفظه از ققنوس جدا شده و 9 راکت کوچک سرعت آن را به حدی می رسانند که فرود آرامی خواهد داشت.
ققنوس (Phoenix  ) در منطقه قطب شمال سیاره بهرام فرود خواهد آمد. در این منطقه خاک سرخ نیز وجود دارد و در زیر آن لایه هایی از یخ است که میلیونها سال اطلاعات این سیاره در آنها وجود دارد. کاوشگر ققنوس با دو بازویی که دارد لایه های خاک را کنار خواهد زد و از یخهای زیر آن نمونه برداری خواهد کرد. ققنوس با خود آزمایشگاهی دارد و به بررسی این یخ ها خواهد پرداخت. این کاوشگر به همراه خود آزمایشگاهی را دارد که قرار بود دو طرح Mars Polar Lander و Mars Surveyor 2001 Lander به همراه داشته باشند. اما طرح اول که در روی بهرام با شکست مواجه شد و دومی هیچ وقت پرتاب نشد.
 
مراجل فرود کاوشگر ققنوس بر سطح بهرام 

ققنوس (Phoenix  ) در جایی فرود خواهد آمد که در آن لایه های بسیاری از یخ قرار دارد. این موضوع را مدارگرد Mars Odyssey Orbiter در سال 2002 به اثبات رسانده بود و طرح ققنوس برای بررسی آن فرستاده شده است.
مأموریت ققنوس (Phoenix  )، نود و دو روز است که در طی این مدت تمامی برنامه های آن باید به انجام برسد. پس از  این مدت قطب شمال بهرام به خاموشی می رود و زمستان آن آغاز خواهد شد. با توجه به این مورد نور خورشید به سلول های خورشیدی ققنوس نخواهد رسید و عملاً ققنوس به خواب زمستانی فرو خواهد رفت. دانشمندان امیدوارند قبل از اینکه این ققنوس خاموش شود، شاهد نشستن دی اکسید منجمد  بر روی ققنوس (Phoenix  )  باشند تا بتوانند وضعیت سیاره را در این منطقه و زمان بررسی کنند. اما مسئولان این طرح امید زیادی ندارند که پس از گذشت زمستان در قطب این کاوشگر بار دیگر فعالیتی از خود نشان دهد،ولی تلاش خود را خواهند کرد.

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد
  • شب سکوت کویر

    عکاس : طاها قوچکانلو   زیباترین شب ها، شب های کویر است. شب هایی که آسمان پر از ستاره است. سکوت و خلوت کویر باعث می شود

    ...
  • شب یلدا و انقلاب زمستانی

    عکاس :مریم واعظی   ایرانیان شب یلدا را مانند نوروز با یک اتفاق نجومی جشن می گیرند. شب یلدا مصادف با رویدادی به نام

    ...