آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، کارنامه دریافت کنید! به دوستان خود بپیوندید
 ستاره شناسان سیاره ای فراخورشیدی را  کشف کرده اند که حجم آن  تنها سه برابر بزرگتر از حجم کره زمین است. این سیاره کوچکترین سیاره است که تاکنون در مدار یک ستاره ی معمولی کشف شده است. ستاره ی آن بزرگ  نبوده و جرم آن احتمالا در حدود یک بیستم جرم خورشید ما باشد. محققان می گویند که  ستارگان کم جرم هم می توانند  کاندیداهای مناسبی برای میزبانی سیارات مشابه  زمین باشند.
David Bennett از دانشگاه Notre Dame که رهبری این گروه تحقیقاتی  بین المللی را به عهده دارد نتیجه ی این یافته ها را در روز دوشنبه ، دوم ژوئن  2008  در کنفرانس مطبوعاتی و در اجتماع ستاره شناسان آمریکایی در  Louis, Missouri مطرح کرد.

Bennett می گوید : " این کشف  نشان می دهد که  حتی یک  ستاره ی کم حجم هم میتواتند میزبان سیاره ها باشد. " تا کنون سیاره ای که به گرد یک ستاره با جرمی کمتر از   20% جرم خورشید بچرخد کشف نشده بود. اما این یافته نشان می دهد که حتی ستاره های بسیار کوچک هم می توانند میزبان سیاره ها باشند"

ستاره شناسان از تکنیکی بنام میکرولنز گرانشی برای یافتن این سیاره استفاده کرده اند . میکرولنزیک  روشی است که با آن میتوان  سیاراتی را با جرم یک دهم جرم زمین  را کشف کرد.

تکنیک لنز گرانشی که در تئوری نسبیت عام اینشتین  بیان شده است، بر مشاهدات ستارگانی  تکیه می کند که زمانی که جرمی مانند یک ستاره دیگر بطور مستقیم از مقابل آنها عبور می کند روشن می شوند (نسبت به یک ناظر زمینی). گرانش ستاره ی گذرنده مانند یک عدسی بسیار بزرگ عمل می کند، اگر یک سیاره در حال چرخش بدور ستاره ی عبور کننده باشد در پس زمینه ی ستاره ی درخشان ظاهر می شود.

Bennett گفت " این کشف  میزان حساسیت روش میکرولنزیک را برای یافتن سیارات کم جرم نشان می دهد. و ما امیدوار هستیم که اولین سیاره ی  مشابه زمین را در آینده ی نزدیک کشف کنیم ."

با توجه به فهرست استاندارد نامگذاری ، نام  ستاره ی میزبان این سیاره ی تازه کشف شده ، MOA-2007-BLG-192L نامگذاری شد. MOA ، نشان دهنده ی رصد خانه ، 2007 نشان دهنده ی سالی است که پدیده ی میرو لنزیک رخ داد، BLG برای ثابت تحدب ، 192 نشان دهنده ی رصد میکرولنزینگ 192nd توسط MOA در آن سال و در نهایت L  نشان دهنده  ستاره ی است که عامل لنزیک برای ستاره ی پس زمینه ای بود که در فاصله دورتر قرار داشت. سیاره نیز هیمن نام را دارد اما چون در سیستم خورشیدی ستاره ، یک جرم اضافی محسوب می شود یک حرف به نام آن اضافه شده و سیاره   MOA-2007-BLG-192Lb نامگذاری می شود.

MOA-2007-BLG-192L در فاصله ی 3000 سال نوری قرار دارد و جزو دو رده ی  ستارگان با سوخت هیدروژنی و ستارگان کم جرم  است. محققان بدلیل  نوع  رصدها  و تفاوت خطاها قادر نبودند که طبقه بندی مناسبی برای  ستارگان تعیین کننند. ennett با حمایت موسسه علوم بین الملل ( NSF ) یکی از پیشگاما ن استفاده از میکرولنزیک گرانشی برای آشکارسازی سیارات کم جرم می باشد. او به همراه همکارانش در تمامی نقاط جهان در تلاشند تا بتوانند شماری از سیاراتی را که از نظر اندازه مشابه کره زمین هستند بیابند .

 محققین این پروژ با بهره گیر از دو تلسکوپ بین المللی  به کشفیات اخیر دست یافتند.

رصد های میکرو لنزیک در رصدخانه ی اختر فیزیک ( MOA ) به همراه   Bennett و ازمایشگاه لنز گرانشی اپتیکی  (OGLE).

محققین در نیوزیلند  اندازه گیری های اولیه سیاره جدید و ستاره ی آن  را با استفاده از تلسکوپ MOA-II در Mt نیوزلند به انجام رساندند.  دوربین   MOA-cam3 رصد خانه MOA در یکی از رصد ها توانست تصویری 13 برابر بزرگتر از مساحت ماه کامل از آسمان بگیرد. محققین در Chile این رصد ها را  با استفاده از تصاویر اپتیکی که با وضوح بسیار بالا و بوسیله ی تلسکوپ بزرگ جنوب اروپا  گرفته شده بود  دنبال می کردند . اطلاعات رصدی توسط دانشمندان در پنج نقطه از جهان تحلیل و بررسی می شد.
Michael Briley  - ستاره شناس و اهدا کننده ی مجوز به  Bennett  - می گوید " این کشف بسیار هیجان انگیز است چرا که  نشان می دهد که  سیاره ای هم حجم زمین می تواند در گرد یک ستاره کم جرم زمین شکل  بگیرد. "  و این گام مهم دیگری در  جستجوی سیارات فراخورشیدی است  و این امر ممکن نخواهد بود مگر با همکاری بین المللی  تمامی دانشمندان و  ستاره شناسان آماتور علاقمند به این مقوله.
این تیم مقاله ای را در باب کشف سیاره ی جدید  نوشته اند که در  مجله ی اختر فیزیک  به چاپ رسیده است.
 
منبع خبر : Astronomy.com 

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد
  • شب سکوت کویر

    عکاس : طاها قوچکانلو   زیباترین شب ها، شب های کویر است. شب هایی که آسمان پر از ستاره است. سکوت و خلوت کویر باعث می شود

    ...
  • شب یلدا و انقلاب زمستانی

    عکاس :مریم واعظی   ایرانیان شب یلدا را مانند نوروز با یک اتفاق نجومی جشن می گیرند. شب یلدا مصادف با رویدادی به نام

    ...