آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، کارنامه دریافت کنید! به دوستان خود بپیوندید
اما برای ستاره شناسان سنجش زمان میتواند بسیار پیچیده شود . دلیل این است که واحدهای اندازه گیری زمان مانند روز و قسمتهای ان مانند ساعت ، دقیقه و ثانیه بر پایه پدیده های نجومی قرار دارند و این موارد ممکن است بسیار دشوارتر از ان چیزی باشند که تصور میکنید .
در سیستم زمانی تمدن ما بسیاری از این پیچیدگی ها توسط قوانین رسمی هموار شده اند . نتیجه ان یک سنجش زمان بسیار ساده برای استفاده است .
در اماده خلاصه ای از سیستم های زمانی مختلف را می اورم .
 
زمان محلی ظاهری ( Local Apparent Time = LAT )
 
این مورد که زمان خورشیدی ظاهری ( apparent solar time ) یا زمان افتابی ( sundial time ) نیز خوانده میشود در زمانهای بسیار دور استفاده میشده است . ظهر چیزی بود که مردم امروزه فکر میکنند : زمانی که خورشید از اوج ( meridian ) میگذرد _ و در این هنگام خورشید به جنوب متمایل است ( در عرضهای شمالی میانه ) . این زمان اوج روز است ، نیمه راه بین طلوع و غروب خورشید . کلمه meridian هم از کلمه لاتین mid-day نشات میگیرد .
اما هنگامی که ساعتهای دقیق اختراع شدند افراد زمان سنج متوجه شدند که زمان خورشیدی مشکلی دارد . خورشید ، وابسته به فصول ، تا 16 دقیقه سریعتر و تا 14 دقیقه کندتر در اسمان گذر میکند . این اثر از کجی محور چرخش زمین و همچنین بیضیت مدار زمین بدور خورشید ناشی میشود .
برای گریز از این مشکل سیستم زمانی زیر اختراع شد .
 
زمان محلی متوسط ( Local Mean Time = LMT )
 
ستاره شناسان یک خورشید مجازی در نظر گرفتند که با سرعت ثابت در طی استوای سماوی گذر میکرد و سیر سالانه خود را در میان صورتهای فلکی انجام میداد .خورشید مجازی بعد ( right ascension ) میانگین خورشید حقیقی را دارد . ظهر زمانی شد که خورشید مجازی از اوج میگذشت .
شمار دقایقی که خورشید واقعی از خورشید مجازی عقب میماند یا از ان جلو میفتد پس ماند زمان نجومی ( equation of time ) نام دارد . مقدار ان را برای هر تاریخی میتوان در یک الماناک ( almanac ) پیداکرد .
اما این تصحیحات کافی نبود ، مشکل بزرگتر گردی زمین بود .
 
زمان استاندارد ( Standard time )
 
بدلیل خمیدگی سطح زمین اسمان بالای سر شما با اسمان در چند کیلومتر دورتر متفاوت است . بطور مشابه ، هنگامیکه خورشید یا یک ستاره برای شما در اوج قرار دارد ، برای کسی که در غرب شما قرار دارد هنوز به اوج نرسیده و برای کسی که در شرق قرار دارد قبلا از اوج عبور کرده است .
در عرض جغرافیایی 40 درجه ( شمالی یا جنوبی ) مقدار این تغییرات 1 دقیقه به ازای هر 21 کیلومتر است . بنابراین هنگامیکه ساعت برای شما 12:00 میباشد برای کسی که در 21 کیلومتری غرب شما قرار گرفته ساعت 11:59 و برای انکه در 21 کیلومتر شرقی شما قرار گرفته 12:01 است . به این دلیل است که زمان متوسط ، محلی است .
هنگامی که سفرها و ارتباطات کند بود این موضوع اهمیتی نداشت اما مشکل در قرن نونزدهم رخ نمود . استفاده گسترده از تلگرام و راه اهن سبب یک نغییر شد . چگونه میتوانستی به یک قطار برسی هنگامی که هر شهر و شرکت راه اهن یک زمان جداگانه را در نظر میگرفت ؟
در 1883 ایالات متحده امریکا به محدوده های زمانی استانداردی تقسیم شد . این اتفاق برای بقیه جهان نیز اقتاد . در هر محدوده تمامی ساعتها بر اساس زمان متوسط محلی از طول جغرافیایی استاندارد تنظیم شده اند . هر محدوده زمانی 1 ساعت با محدوده کنار خود تفاوت دارد و این به این دلیل است که محدوده ها بصورت 15 درجه ای از یکدیگر مجزایند .
زمان استاندارد یک پیشرفت بزرگ برای جوامع بود اما نه برای نظاره گران اسمان ، گرچه چرخه های اسمان ( star wheels ) هنوز با زمان متوسط محلی کار میکنند .
خوشبختانه تصحیح LMT ساده است . برای هر درجه که در غرب طول جغرافیایی استاندارد محدوده زمانیتان قرار دارید 4 دقیقه به LMT اضافه کنید تا زمان استاندارد را بدست اورید . برای هر درجه که در شرق قرار دارید 4 دقیقه کم کنید .
از این فرمول استفاده کنید : Standard time = LMT + Correction که تصحیح برای غرب مثبت و برای شرق منفی میباشد . در مورد daylight saving time 1 ساعت به زمان استاندارد اضافه میشود . daylight saving time در ایالات متحده و کانادا و از 2:00 a.m. اولین یکشنبه اوریل تا اخرین یکشنبه اکتبر استفاده میشود .
 
زمان جهانی ( Universal Time = UT )
 
اگر محدوده زمانی داده شود زمان استاندارد خوب عمل خواهد کرد . اما هنگامی که یک زمان جهانی میخواهیم چه ؟ مثلا در یک الماناک کدام محدوده زمانی بایستی جانبداری شود ؟
بطور منطقی در 1884 پذیزفته شد که طول جغرافیایی 0 بایستی بعنوان محدوده زمانی جهانی مورد استفاده قرار گیرد . این طول جغرافیایی بر حسب تعریف همان خطی است که توسط زهی برنجی از زمین رصدخانه سلطنتی گرینویچ انگلستان میگذرد . از این رو زمان جهانی اغلب زمان متوسط گرینویچ ( Greenwich Mean Time = GMT ) نامیده میشود .
بر طبق سنت زمان جهانی به صورت 24 ساعتی بیان میشود ، بدینگونه که ظهر 12:00 و نیمه شب 0:00 خوانده میشود .
 
زمان تقویمی ؛ دینامیکی ؛ زمینی ( Ephemeris Time ; Dynamical Time ; Terrestrial Time )
 
هنگامی که سیستم جهانی محدوده های زمانی رخ داد و UT بوجود امد بایستی برای همیشه پذیرفته میشد ، اما چنین نشد . ستاره شناسانی که با دینامیک منظومه شمسی سر و کار داشتند متوجه یک اختلال شدند . طول روز نیز متغیر بود .
سرعت چرخش زمین به مقدار ناچیز و غیر قابل پیش بینی ای کند و تند میشود . این کند شدن تدریجی در اثر جذر و مدی که خورشید و ماه اعمال میکنند ایجاد میشود . تصور میشود که تغییرات نامنظم از حرکت مواد در هسته سیال زمین نشات میگیرند . تغییرات در بادها ، توده های هوایی و غیره عوامل دیگری هستند که سبب ایجاد تغییرات کوتاه دوره میشوند .
در مواجهه با این مشکل ستاره شناسان در 1952 ET ( Ephemeris Time ) را بنیاد نهادند که در 1984 زمان زمین دینامیک ( Terrestrial Dynamical Time = TDT ) جایگزین ان شد و در 1991 نام ان به زمان زمینی ( Terrestrial Time ) تغییر یافت . این سیستم زمانی با حذف چرخش زمین عمل کرده و بسیار مفید است و در محاسبات نجومی و پیش بینی های الماناکی استفاده میشود . TT در 1902 با UT تطبیق یافت . از ان وقت UT تدریجا از ان فاصله گرفته . چنانکه ازسال 2003 UT 65 ثانیه عقب مانده است .
اگر با زمانی در سیستم TT مواجه شدید و دقت 1 دقیقه برای شما مهم است ، نیاز دارید که اختلاف انرا با UT بدانید ، الماناک ها این اختلاف را به صورت Delta T دارند . از این فرمول استفاده کنید : UT = TT – Delta T . تعیین Delta T بدقت بدلیل چرخش غیر قابل پیش بینی زمین غیر ممکن است .
مشکلات بیشتری هم وجود دارند . برای مواجهه با این واپیچی های زمانی کوچک که در اثر تئوری نسبیت عام انیشتن ایجاد میشوند در 1976 Barycentric Dynamical Time (TDB) معرفی شده و سپس در 1991 Geocentric Coordinate Time ( TCG ) و Barycentric Coordinate Time ( TCB ) جایگزین ان شدند . این سیستم ها در سفینه های فضایی استفاده میشوند و اماتورها عموما از انها صرفه نظر میکنند .
 
زمان هماهنگ جهانی ( Coordinated Universal Time = UTC )
 
بشریت و نه فقط ستاره شناسان به یک سیستم زمانی سرراست مانند زمان زمینی نیاز دارند .
قسمتی از راه حل در گرو تعریف مجدد واحدهای زمانی پایه است . ثانیه دیگر 1/86400 روز متوسط خورشیدی نیست . از 1967 ثانیه اینگونه تعریف شده است : مدت زمانی که طول میکشد تا اتم سزیم 133 ، 9192631770 هرتز موج مایکروویو در یک ساعت اتمی تولید کند .
با تعریف ثانیه به صورت غیر نجومی چرخش زمین ساعتهای جهان را تغییر نخواهد داد . اما در عوض روز دیگر 24 ساعت نخواهد بود . اکنون به طور متوسط 24.0000003 ساعت در یک روز وجود دارد .
برای هماهنگی ساعتها با گردش زمین ، هنگامی که نیاز باشد یک leap second در ساعت جهانی درج میکنیم بطور متوسط یکبار در هر سال . leap second در اخر سی ام جون یا سی و یکم دسامبر اضافه میشود و اخرین دقیقه بصورت 61 ثانیه در میاید .
در نتیجه زمان هماهنگ جهانی بدست میاید ، سیستمی که تمامی ساعتهای جهان بر طبق ان تنظیم میشوند . این سیستم در حوزه های غیر نجومی زمان جهانی ( World Time ) ، زمان Z ( Z Time ) و به صورت غیر رسمی زمان متوسط گرینویچ ( Greenwich Mean Time = GMT ) نیز خوانده میشود

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد
  • شب سکوت کویر

    عکاس : طاها قوچکانلو   زیباترین شب ها، شب های کویر است. شب هایی که آسمان پر از ستاره است. سکوت و خلوت کویر باعث می شود

    ...
  • شب یلدا و انقلاب زمستانی

    عکاس :مریم واعظی   ایرانیان شب یلدا را مانند نوروز با یک اتفاق نجومی جشن می گیرند. شب یلدا مصادف با رویدادی به نام

    ...