آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، کارنامه دریافت کنید! به دوستان خود بپیوندید
ما در مورد امکان ورود حیات فرازمینی از دیگر سیارات ، سیارک ها و یا ستاره های دنباله دار به زمین  چیزهایی شنیده ایم ، اما  معمولا شیوه ی انتقال آنها به این شکل بوده است که یک قطعه سنگ مانند یک شهابسنگ  از میان  اتمسفر عبور کرده و  بر زمین  فرود می آید .
اما در نظریه ی جدید ، شکل دیگری از انتقال بین سیاره ای مطرح می شود  .  آیا در لایه فوقانی اتمسفر سیاره ی زهره ساختارهای میکروبی از حیات بیگانه در وجود دارند ( ابرهای  این سیاره شامل ترکیباتی است که نشان می دهد  برخی میکروارگانیسم ها می توانند در درون آنها وجود داشته باشد ) ؟  آیا آنها می توانند به زمین سفر کنند ؟ ظاهرا چنین چیزی ممکن است ، اگر زمین و زهره دقیقا در یک خط  قرار بگیرند ، آنگاه بادهای خورشیدی ممکن است میکروبها را از فراز زهره به زمین انتقال دهد.

 زهره را غالبا خواهر زمین می نامند  چرا که  اندازه و ژئولوژی آنها  بسیار مشابه یکدیگر است. اگر چه  سطح زهره  ممکن است برای  حیات و توسعه ی  آن  نامناسب  بنظر می رسد (دما و  فشاراتمسفر آن بسیار زیاد است ) اما این امکان وجود دارد که حیات میکروبی در ابرهای آن وجود داشته باشد . همانطور که Nancy در مقاله ی اخیر خود در مورد سفر به سیاره ی زهره به آن اشاره کرد ، محیط زیست در 50 کیلومتری بالای سطح این سیاره  بسیار مشابه زمین است  .
 
 
 
بنابراین  نباید از این عقیده ی دانشمندان که  معتقدند زهره می تواند مکان خوبی برای جستجوی اکثر ساختارهای حیاتی بنیادین باشد، متعجب شد . از جمله این  دانشمندان ، پروفسور Chandra Wickramasinghe و دکتر Janaki Wickramasinghe از the Cardiff Centre هستند . آنها معتقدند که ترکیبات شیمیایی  ابرهای زهره با حضور میکروارگانیسم ها سازگار است . تحقیقات آنها بر اساس  داده های فضاپیمای  Venus Express  است که در حال چرخش در  مدار سیاره می باشد و در تلاش است تا بفهمد که چرا زهره پس از 4.6 بیلیون سال تکامل سیاره ای  تا این حد  با زمین متفاوت است.

Wickramasinghe تصور  می کند که زمین و زهره تنها از لحاظ زمین شناختی مشابه نیستند ،  بلکه ممکن است از نظر زیست شناختی نیز مشابه باشند . Chandra  می گوید " زهره و زمین اغلب خواهر خوانده می شوند زیرا از لحاظ  زمین شناسی مشابهت دارند. تحقیقات ما نشان می دهند  که این دو خواهر ممکن است بطور زیستی نیز بهم متصل باشند . .

اگر حیات در ابرهای فوقانی زهره وجود داشته باشد ، آنگاه شاید میکروارگانیسم ها بتوانند در میان فضا گسترده شده ،  و در اتمسفر زمین پاشیده شوند. تنها اگر سیارات در یک صف باشند این امر بطور طبیعی  اتفاق می  افتد . بنابراین بادها ی خورشیدی می توانند اتمسفر زهره را دچار فرسایش کنند و میکروبها را به سیارات دیگر انتقال دهند.

با این همه بر این نظریه نیز مانند نظریات دیگر  انتقاداتی وارد شده  است . پروفسور Fred Taylor – دانشمند سیارات در دانشگاه آکسفورد – می گوید " نظریه ی حیات بر روی زهره و بویژه ابرها ی آن  که دما و فشار آنها مشابه زمین است و مدتی  در اطراف معلق بوده اند.  اما اگر درست بنگریم متوجه خواهیم شده که این دو درواقع تشابه زیادی با یکدیگر ندارند ".

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد
  • شب سکوت کویر

    عکاس : طاها قوچکانلو   زیباترین شب ها، شب های کویر است. شب هایی که آسمان پر از ستاره است. سکوت و خلوت کویر باعث می شود

    ...
  • شب یلدا و انقلاب زمستانی

    عکاس :مریم واعظی   ایرانیان شب یلدا را مانند نوروز با یک اتفاق نجومی جشن می گیرند. شب یلدا مصادف با رویدادی به نام

    ...