آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، کارنامه دریافت کنید! به دوستان خود بپیوندید
دو ماه از فرود ققنوس روی مریخ می گذرد و ققنوس زمینی هنوز روی مریخ زنده است و به کار خود اد امه می دهد. شاید اگر به دقلوهای شگفتی ساز مریخ ( فرصت و روح ) بنگریم این مدت را کم به نظر بیاید و تصور کنیم که ققنوس تا مدت زیادی روی مریخ فعالیت خواهد کرد. 
 
 
 
 
خوب یادمان است که زمانی که مریخ نورد های دوقلو روی مریخ پیاده شدند، عمر آنها سه ماه برآورد شد و تا کنون بیش از 3 سال است که در حال فعالیت هستند. گرچه همواره مشکلات و خطرات در کنار آنها بود.ولی تا کنون که جان سالم به در برده اند. ولی برای ققنوس وضع کمی فرق می کند. آقای فیروز نادری که مسئول پروژه ی مریخ نوردهای دوقلو ی ناسا بودند و اکنون مدیر کل پروژه های مربوط به مریخ در آزمایشگاه پیشران جت (JPL) ناسا هستند، می گویند ققنوس با توجه به عرض جغرافیایی بالایی که در آن فرود آمده نمی تواند مدت زیادی (بیش از پیش بینی) دوام بیاورد. چرا که در این مکان قدرت تابش خورشید آنقدر نیست که مریخ نشین بتواند در طی سال نیروی مورد نیاز خود را تامین کند. در واقع مریخ نوردهای دوقلو گذشته از مقاوم بودن، خوش شانس هم بودند! بارها از طوفانهای کوچک سالم گذشتند. زمانی که تصور می شد طوفانی در اطراف یکیشان پنل های خورشیدی اش را با لایه ای از غبار خواهد پوشاند و مریخ نورد آسیب می بیند؛ دقیقا عکس این موضوع روی داد و طوفان صفحات باطری های خورشیدی مریخ نورد را که لایه ی نازکی از غبار رویش بود را پاک کرد. از طرفی این دو روبات مورد علاقه ی زمینیان (چند ساخته ی دیگر دست بشر چنین محبوبیتی دارند؟ شاید تنها تلسکوپ فضایی هابل بتواند با آنها رقابت کند) از طوفان سختی جان به در بردند که جو سیاره را تاریک کرد و کار را تا جایی پیش برد که مریخ نورد روح برای مدتی حتی خاموش ماند تا در زمان مناسب دوباره از خواب برخیزد. حال فرض کنید که طوفانی حوالی ققنوس افسانه ای زمینیان روی مریخ شروع شود.
با توجه به زاویه ی کم تابش خورشید آیا فونیکس خواهد توانست نیروی مورد نیاز خود را برای ادامه ی فعالیت تامین کند؟ گرچه ممکن است بعضی این توجیهات را تنها بهانه های ناسا برای معرفی ماموریت به عنوان یک ماموریت 90 روزه تصور کنند. چنان که اگر ققنوس بیش از این نتوانست به کار ادامه دهد کسی به آنها خرده نگیرد و فکر می کنند که ققنوس هم مانند مریخ نوردهای دوقلو (MRO) مدت زیادی روی مریخ فعالیت خواهد کرد. 
اگر تصاویر روزهای اخیر ققنوس را با تصاویر 60 روز پیش از مریخ مقایسه کنیم نتیجه ای خارق العاده به دست می آید. احتمالا ققنوس روی گستره ی وسیعی از یخ فرود آمده است. گرچه این نتیجه گیری هنوز چندان قابل اطمینان نیست ولی احتمالش می رود. به تصویر زیر نگاه کنید. این مقایسه ای است بین عکسی که ققنوس به تازگی از سطح فرود خود گرفته و تصویری که در روز پس از فرود آن را تهیه کرده است.
 
 
 
به وضوح می توان تشخیص داد که سطح زیرین تغیراتی داشته است. برای درک بهتر این موضوع باید توجه کنیم که اکنون در نیمکره ی شمالی مریخ فصل گرم است و منطقه ای که ققنوس در آن فورود آمده دو ماه پیش زمستان را پشت سر گذاشته است. آیا یخ ها در حال آب شدند؟ این چیزی است که باید دیر یا زود منتظر جوابش باشیم.

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد
  • شب سکوت کویر

    عکاس : طاها قوچکانلو   زیباترین شب ها، شب های کویر است. شب هایی که آسمان پر از ستاره است. سکوت و خلوت کویر باعث می شود

    ...
  • شب یلدا و انقلاب زمستانی

    عکاس :مریم واعظی   ایرانیان شب یلدا را مانند نوروز با یک اتفاق نجومی جشن می گیرند. شب یلدا مصادف با رویدادی به نام

    ...