آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، کارنامه دریافت کنید! به دوستان خود بپیوندید
http://discovermagazine.com/2004/feb/cover/bigbang_open.jpgدانشمندان اعلام کرده اند که تحقیقات در مورد ماده اسرار آمیزی که بخش اعظم جهان ما را تشکیل داده است یعنی ماده تاریک به زودی به پایان راه خود خواهد رسید. آنها به منظور بررسی چرخش کهکشان ما و تکامل تدریجی آن از ابر کامپیوتری کمک گرفته اند که مدل کهکشان راه شیری را شبیه سازی می کند. تحلیل گران همچنین توانسته اند پرتو های گامای ساطع شده از ماده تاریک را مشاهده کنند.


ماده تاریک  ماده ایست که بیش از 85 درصد جرم جهان را تشکیل می دهد و به دلیل غیر قابل رویت بودن آن توسط تلسکوپ ها، دانشمندان از وجود آن بی اطلاع بودند اما درحدود 75 سال پیش به واسطه تاثیرات گرانشی که این ماده روی محیط پیرامونش داشت شناسایی شد. اگر محاسبات انجام شده درست باشد این کشف جدید می تواند کمک زیادی به تلسکوپ فرمی ناسا برای تحقیق روی ماده تاریک بکند و فصلی جدید از دانسته های ما از جهان را رقم خواهد زد.

کنسرسیومی از دانشمندان محقق روی این مساله که کنسرسیوم Virgo نامیده می شود، در حال مطالعه روی هاله های ماده تاریک هستند ،هاله ماده تاریک در واقع ساختاری است که اطراف کهکشان ها را احاطه کرده است وحاوی جرمی حدود18^10برابر جرم خورشید است. شبیه سازی ها در واقع چگونگی رشد تدریجی هاله کهکشان راه شیری را که براثر برخوردهای شدید وبه هم پیوستن خوشه های کوچکتر ماده تاریک -به جای مانده از زمان انفجار بزرگ – ایجاد شده است را نشان میدهند.
 
 
 
دانشمندان در محل برخورد ذرات، یعنی بخشهایی از فضا که تراکم زیادی از ماده تاریک وجود دارد پرتو های گاما را آشکار سازی کرده اند، این ناحیه  تقریبا در نزدیکی خورشید و به سمت مرکز کهکشان قرار گرفته است.  بنابراین دانشمندان مطالعات خود را روی این قسمت از کهکشان متمرکز کرده اند جایی که آنها انتظار دارند پرتوهای گاما را با تغییر پذیری یکنواخت و الگویی مشخص مشاهده کنند.

تیم تحقیقاتی Virgo معتقد است اگر تلسکوپ فرمی موفق به کشف پرتو های پیش بینی شده از هاله داخلی یکنواخت راه شیری شود در این صورت قادر خواهد بود خوشه های ماده تاریک غیر قابل مشاهده ای را که در سمت دیگر آن و در نزدیکی خورشید قرار دارد را  نیزمشاهده کند.

پروژه Virgoدانشمندانی را ازمراکزی همچون: انستیتو اختر فیزیک ماکس پلانک(آلمان)،انستیتو تحقیقاتی کیهان شناسی دانشکاه دورهام (انگلیس)،دانشگاه ویکتوریا (کانادا)،دانشگاه ماساچوست (امریکا)، دانشگاه گرونیگن (هلند) را گرد هم آورده است.پرو فسور Carlos Frenkمدیر انستیتو کیهان شناسی دانشگاه دورهام می گوید:" حل معمای ماده تاریک یکی از بزرگترین دست آورد های تحقیقاتی عصر ما خواهد بود و جستجوی ماده تاریک یکی از موضوعات غالب کیهان شناسی در دهه های اخیر بوده است که به زودی به پایان راه خود خواهد رسید."

ترجمه: فاطمه اثنی عشری، مسئول بخش خبر انجمن ستاره شناسی اراک

منبع:www.spaceflightnow.com

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد
  • شب سکوت کویر

    عکاس : طاها قوچکانلو   زیباترین شب ها، شب های کویر است. شب هایی که آسمان پر از ستاره است. سکوت و خلوت کویر باعث می شود

    ...
  • شب یلدا و انقلاب زمستانی

    عکاس :مریم واعظی   ایرانیان شب یلدا را مانند نوروز با یک اتفاق نجومی جشن می گیرند. شب یلدا مصادف با رویدادی به نام

    ...