آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، کارنامه دریافت کنید! به دوستان خود بپیوندید
 ستاره نوترونی حاصل آخرین انفجار های ابرنواختران می باشد اگرچه جرم ستاره نوترونی به اندازه ای نیست که تبدیل به سیاهچاله شود اما باز هم مواد درون آن با هم ترکیب می شوند. (یا به بیان بهتر به دلیل جاذبه زیاد که ناشی از تراکم آن می باشد الکترون ها به روی پروتون ها سقوط می کنند و از بین می روند همچنین چون ذرات به جا مانده از آن ها عمدتا متشکل از نوترون ها می باشند نام آن این دسته از اجرام را ستارگان نوترونی می نامند)
خوشبختانه امروزه بشر وسیله مشاهده پرتو های ایکس گسیل شده از سطح ستاره نوترونی را در دست دارد و البته شایان ذکر است که مشاهده این پرتو ها به خودی خود نمی تواند پرده از دما و ساختار ستاره بردارد.

 هفته گذشته در کنفرانسی راجع به جزئیات مشاهدات پرتو های گسیل شده از سطح ستاره ای نوترونی موسوم به MXB-1659-29 گفت و گو شده بود که البته با مطالعه فیزیک ستارگان نوترونی و انجام تحقیقات دریافتند پوسته ستارگان نوترونی, سرد است.


ستارگان نوترونی در طی طغیان های ستاره ای اشعه ایکس تولید می کند و مطابق با جدیدترین نظریات منبع این اشعه ها نیز تحولات ستاره نوترونی اعلام شده است. در ستاره نوترونی MXB-1659-29 , "اد کاکت" با استفاده از داده های دریافتی از کاوشگر(RXTE) ناسا نشان داد که پوسته ستاره نوترونی بعد از خاتمه گسیل اشعه ایکس سرد می شود و همچنین لازم به ذکر است که ستاره نوترونی مذکور به مدت 2.5 سال خاموش بوده است(واین خاموشی یا بی فعالیتی ستاره تا سپتامبر 2001 ادامه داشت) و از آن تاریخ به بعد منبع این پرتو ها به صورت دوره ای دارای افت و خیز بوده است.


اما نکته قابل توجه آن است که بعد از یک دوره گسیل پرتو های ایکس پوسته شروع به گرم شدن می کند و دمایش به حدی می رسد که حتی از هسته خود بیشتر می شود و هنگامی که ستاره نوترونی دیگر پرتویی گسیل نمی کند منبع گرمایی پوسته نیز متوقف می شود و یا به عبارت دیگر گرم شدن پوسته با گسیل پرتو های ایکس رابطه مستقیم دارد. علاوه بر این هنگامی که گسیل پرتو های متوقف می شود؛ و در این دوره ستاره نوترونی دارای ویژگی های بارزی می شود که می تواند در شناخت هرچه بهتر آنها به دانشمندان کمک چندانی کند.


شایان ذکر است که در دوره خاموشی ستاره کماکان پرتو ایکس را از خود بیرون می دهد(البته این برونداد پرتو از زمان قرار گرفتن آن در مقدار حداکثر بسیار متفاوت و کم تر است) و اخترشناسان با بررسی این پرتو های ضعیف می توانند مشخصات آن را اندازه گیری کنند و آنان هم اکنون در حال تحقیق و آزمایش درباره  کاهش نسبی پرتو های ایکس ستاره نوترونی MXB-1659-29 هستند و از نتایجی که تاکنون کسب کردند می توان به خنک شدن پوسته ستاره بعد از فوران های پرتو ایکس اشاره کرد و این روند خنکی پوسته تا جایی ادامه می یابد که دمای هسته با دمای پوسته ستاره نوترونی به حالت تعادل برسند همچنین با استفاده این روش دمای هسته ی ستاره نوترونی را نیز می توان یافت.البته دانشمندان ستاره نوترونی دیگری به نام KS1731-260 را مشاهده کردند که بعد از گذشت 1 سال و نیم دمای سطح ستاره به اندازه هسته آن می رسد لازم به ذکر است تحقیقات هنوز کامل نیستند و باید منتظر اطلاعات تکمیلی در این رابطه باشیم.
 
منبع :  universetoday.com

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد
  • شب سکوت کویر

    عکاس : طاها قوچکانلو   زیباترین شب ها، شب های کویر است. شب هایی که آسمان پر از ستاره است. سکوت و خلوت کویر باعث می شود

    ...
  • شب یلدا و انقلاب زمستانی

    عکاس :مریم واعظی   ایرانیان شب یلدا را مانند نوروز با یک اتفاق نجومی جشن می گیرند. شب یلدا مصادف با رویدادی به نام

    ...