
اختر شناسان به وسیله طیف سنج Multi-Object به بررسی تصاویری كه هابل از صورت فلكی جوزا در سال های گذشته گرفته تهیه كرده بود نیز توانستند سیاره برجیسی كشف كنند كه هفت برابر مشتری سن دارد و در منطقه ای دیگر در فاصله 130 سال نوری از زمین در اطراف ستاره HR8799 سه سیاره بزرگ در گرد و غبارهای این ستاره جوان یافتند.
درخشندگی ستاره مادر همیشه جزء موانع كشف سیارات آنها بوده كه با روش های مختلفی نور ستاره مادر را محو می كردند. اما محققان نشان دادند كه Multi-Object نیرومند تر از روش های قبلی برای یافتن تصاویر فراخورشیدی است.
این تكنولوژی نور ستاره مادر را به كلی محو نمی كند بلكه آن را كم می كند و ما می توانیم در لبه تصویر ستاره به جست و جوی سیاره ها با درخشندگی یك دهم نور ستاره بپردازیم.
با این تكنولوژی بسیاری از تصاویر قدیمی هابل كه بایگانی شدند مجدداً مورد بررسی قرار می گیرند.
تهیه تصویر به روش مستقیم و غیر مستقیم از یك سیاره فراخورشیدی عمل آسانی نیست. نور سیاره بیلیون ها بار از ستاره كمتر است و اندازه آن خیلی كوجك تر از ستاره مادر است.
حتی برخی از سیاره هایی كه در بازیافت اطلاعات قدیمی هابل كشف شده اند با استفاده از این فن آوری جدید، 100000 بار از ستاره مادر كم نورتر و در طیفی نزدیك به مادون قرمز یافت شده اند. در دو دهه گذشته دانشمندان توانسته بودند بیش از 300 سیاره فراخورشیدی را در كهكشان راه شیری بیابند. فن آوری های بشر به قدری پیشرفت كرده كه برای یافتن سیارات فراخورشیدی به وسیله تلسكوپ های زمینی نیز سازگار شده اند.
تصاویر هابل نه تنها وجود فراخورشیدی ها را ثابت كردند، بلكه بیان گر این نكته نیز بودند كه تعدد سیارات در محدوده های مختلف آسمان متفاوت است و دقت كار به قدری بالاست كه می توان مدار دقیق حركت آنها را به دور ستاره مادرشان مشخص كرد.
گرفتن یك تعیین خوب از مدار یك سیاره زمان زیادی را صرف می كند، اما با بررسی داده های هابل توسط این فن آوری نوین در زمان اندك و با دقت بالا این امر محقق می شود.
با موفقیت دانشمندان در شكار سیارات فراخورشیدی، علاقه مندان به تلسكوپ فضایی هابل امیدوارند كه عمر این تلسكوپ فضایی بیشتر شود و ماموریات آن باز هم تمدید شود.
اطلاعات بیتشر در :
http://hubblesite.org/news/2009/15
منبع:YahooNews