بارشهای شهابی جذابیت خاصی برای همگان دارد. عبور هر شهاب از آسمان زیبای شب باعث هیاهوی بسیاری در بین رصدگران میشود. این بار شما را به رصد بارش شهابی شلیاقی در شامگاه روز 2 تا صبحگاه روز 3 اردیبهشت دعوت می کنیم.
تاریخچه بارش شهابی شلیاقی
بارش شهابی شلیاقی اولین بار در سال 1803 دیده شده است. در این سال تعدادی شهاب از نقطهای متمرکز در نزدیکی صورت فلکی شلیاق به هر سوی آسمان حرکت می کردند. بررسی های انجام شده نشان داده که این بارش در سالهای 1849 و 1850 و 1884 و 1922 و 1945 تا 1982 هم دیده شده. اما موضوع مهم منشاء این بارش شهابی است. یکی از گزارشهای بسیار جالب در رابطه با این بارش شهابی مربوط به سال 1803 است. در این گزارش تعداد 500 شهاب برای این بارش شهابی ثبت شده است، که رکورد بسیار بالایی بوده است. در سال 1982 رصدگران آمریکایی نیز تعداد 100 شهاب در ساعت برای این بارش ثبت کردهاند.
منشاء بارش شهابی شلیاقی
بارشهای شهابی از بازمانده گرد و غبار عبور دنبالهدارها در مدارهای خود بوجود می آیند. پس این بارش نیز باید از یک دنبالهدار باشد. بررسی های صورت گرفته نشان داد که دنبالهداری به نام Thatcher (C/1861 G1) منشاء بارش شهابی شلیاقی است. این دنباله دار هر 415 سال در مداری بیضی شکل به دور خورشید در گردش است. پس ملاقات بعدی این دنبالهدار در سال 2276 خواهد بود! باید در نظر داشت که مدار این دنبالهدار به شکلی بسیار عجب به مدار زمین نزدیک است.
وضعیت بارش شهابی شلیاقی در سال 1396
بر اساس محاسبات صورت گرفته از سوی IMO بارش شهابی شلیاقی در ساعت 17 به وقت جهانی روز 22 آپریل 2017 برابر با ساعت 20:30 روز 2 اردیبهشت 1396 به اوج میرسد. در این زمان تعداد 15 شهاب برای هر ساعت در نظر گرفته شده است که به آن ZHR می گویند. البته این عدد همیشه ثابت نیست و بستگی به میزان غبار موجود در مدار دنبالهدار دارد.
چگونه این بارش را رصد کنیم؟
بارش شهابی شلیاقی امسال دارای وضعیت بسیار خوبی است. نخست اینکه این بارش در زمانی به اوج میرسد که ماه با فاز 8.4 درصد در صبحگاه روز 1 اردیبهشت همراه با سیاره زهره طلوع میکند (همنشینی سیاره زهره و هلال صبحگاهی رجب 1438). دوم زمان طلوع کانون بارش است که ساعت 21:30 در بالای افق شمال شرقی قرار دارد.
بسیار از مردم با این فکر که بارشهای شهابی را به راحتی میتوان با وجود آلودگی نوری شهر دید سعی در دیدن تعداد زیادی شهاب دارند. اما این طور نیست و برای دیدن بیشتر بارشهای شهابی به آسمانی تاریک و به دور از نور شهرها نیاز است. بارش شهابی شلیاقی نیز از این دسته بارشها هست که پیشنهاد می کنیم به دور از آلودگی نوری شهر به رصد آن بپردازید.
محل کانونی بارش در ساعت 21:30 دقیقه از افق شمال شرقی طلوع می کند و تا پیش از طلوع خورشید میتوان بارش را رصد کرد. در ساعت 5 صبح روز 1 اردیبشهت کانون بارش در سمت الراس (سرسو) قرار خواهد گرفت و از نظر موقعیت رصدی (نه زمان اوج بارش) در بهترین وضعیت قرار می گیرد.
منتظر گزارشهای خوب شما هستیم
ایمیل :