یکی از بارشهای بسیار خوب سال جوازیی است که در 23 آذر هر سال به اوج میرسد. امسال نیز این بارش در بهترین وضعیت رصدی قرار دارد و میتوان گفت که شب زیبایی از شهابهای نورانی در زیر آسمان تاریک خارج از شهر به دور از نور ماه را در پیش رو خواهیم داشت. دلیل اصلی آن نبود ماه پرنور در آسمان است.
کانون بارش شهابی جوزایی صورت فلکی جوزا (دو پیکر) قراردارد و تعداد شهاب های این بارش در حدود ۱۲۰ شهاب در ساعت است که مهمترین مشخصه آنها پرنور بودن است. منشاء بارش شهابی جوزایی، نه یک دنباله دار بلکه سیارک فایتون ۳۲۰۰ است که در سال ۱۹۸۳ میلادی کشف شد. این سیارک نیز هم اکنون در نزدیکی زمین یعنی 10.3 میلیون کیلومتری در حال حرکت است و بر طبق پیشبینیها امسال بارش خوبی در پیش روی داریم.
شهاب های جوزایی از نوع معمولی نیستند.اكثر شهاب سنگها ازیك دنباله دار شروع به بارش میكنند در حالیكه در مورد شهاب های جوزایی یك سیارك نزدیك به مدار زمین به نام فایتون3200 منبع ومبدٲ اصلی شهاب باران است. به گفتهء كوك این موضوع خیلی عجیب است. چطور یك سیارك می تواند موجب پیدایش شهاب باران شود.
در مورد دنباله دارها این كار از طریق تبخیر صورت می گیرد. هنگامی كه یك دنباله دار نزدیك به خورشید حركت می كند حرارت بیش از حد خورشید سبب تبخیر یخهای موجود در دنباله دار شده ودر نتیجه گلوله ها ی آتشین پیوسته و بسیا رپر سرعتی از ذرات این دنباله دارها وارد فضای بین سیاره ای میشود. هنگامی كه ذره ای از این دنباله دار با جو زمین بر خورد می كند،سرعتی معادل با صد هزار مایل در ساعت خواهد داشت، لذا بلافاصله متلاشی شده و به صورت یك نقطه بسیار نورانی و متحرك (شهاب) دیده خواهد شد.
از سوی دیگر سیاركها معمولا ذرات وغبار در فضا پراكنده نمی كنند پس راز پنهان در این داستان چیست؟ شهاب سنگهای سیارك فایتون ا زكجا آمده اند؟ یك احتمال, مربوط به پدیدهء بر خورد است. شاید كه این سیارك با سیارك دیگری بر خورد كرده باشد.یك برخورد میتواند منجربه تولید ابر بزرگی از غبار و ذرات سنگ شود كه به دور فایتون جمع شده ودر مدار حركتی آن جا به جا می شوند.با این وجود چنین بر خوردی ،زیاد محتمل نیست.
بر اساس محاسبات صوت گرفته در IMO بارش شهابی جوزایی امسال در وضعیت بسیار خوبی است و بر اساس پیش بینی به حدود 120 شهاب در ساعت خواهد رسید. زمان اوج بارش در شامگاه روز 22 و 23 آذر خواهد بود و در این روز نیز وضعیت ماه به گونهای است که مزاحمتی برای رصدگران نخواهد داشت.