آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، تلسکوپ جایزه بگیرید! نام‌نویسی
 می توان گفت ابرنواخترها و نواخترها را یکی از رویدادهای بسیار مهم در ستاره شناسی هستند گه هنگام وقوع، توجه همگان را به خود جلب می کنند.
مخصوصاً اگر با چشم غیر مسلح قابل رویت باشند. ستاره ای که در خردادماه سال 1386 در صورت فلکی کشتیدم منفجر شد، بر اثر سهل انگاری گروهی از منجمان حرفه ای و آماتور که به دنبال ستارگان جدید می گشتند از روی زمین کشف نشد. خوشبختانه، تلسکوپ فضایی (X-ray telescope XMM-Newton  ) هنگام رصد آن ناحیه موفق به کشف نواختر که دیگران از آن غافل بودند شد.
 

 
تلسکوپ فضایی  (  X-ray telescope XMM-Newton  ) که  در حال نقشه برداری از چشمه های قوی پرتو ایکس در کیهان است، در روز 18 مهر 1386 هنگامی که در حال چرخیدن و عوض کردن موقعیت خود از جرمی به جرم دیگر بود، از مقابل چشمه ای بسیار قوی از پرتو ایکس گذشت که تا کنون ناشناخته بود.
تیم علمی پروژه سعی کردند که آن چشمه را در فهرستی که قبلا از چشمه های رادیویی آن ناحیه تهیه کرده بودند پیدا کنند اما تنها چیزی که یافت شد ستاره ای کم نور به نام  USNO-A2.0 0450-03360039 بود. مسئولان سریعاً موضوع را به دیگر منجمان از طریق اینترنت گزارش دادند و منجمان رصدخانه ماژلان (Magellan-Clay telescope ) با تلسکوپ 6.5 متری ای که در اختیار داشتند شروع به رصد آن ستاره کردند و دریافتند که چیزی در حدود 600 بار پر نور تر شده است. این خبر به سرعت منتشر شد و نامی کوتاه تر V598  ) به آن داده شد.


 
عکس سمت چپ این نواختر را در طول موج مرئی و عکس سمت راست آن را در طول موج ایکس نشان می دهد.

چیزی که در مورد این نواختر قابل توجه بود، این است که از یک نواختر ابتدا نور و سپس پرتو ایکس منتشر می شود زیرا گرد و غبار حاصل از انفجار، این پرتو ها را جذب می کند و بیشتر نواختر در طول موج مرئی کشف می شوند اما در این مورد اینگونه نبود.

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد
  • شکارچی آسمان

    عکاس : اوشین زاکاریان   پیکرهٔ آسمانی یا صورت فلکی شکارچی (شکارگر) (در قدیم بزرگ‌منش یک صورت فلکی است که روی استوای

    ...
  • چهارطاقی سنگبر

    عکاس: مهدی خشنود   چهار طاقی ها بناهای مربع شکل هستند که دارای چهار طاق، چهار ستون، با گنبدی کوتاه، بدون دیوار با پلان

    ...