پایانی دراماتیک برای ماموریت تاریخی آژانس فضایی اروپا موسوم به روزتا به منظور کاوش دنباله دار 67/پی در تاریخ 30 سپتامبر (9 مهر 1395)
همزمان با فرود فضاپیمای آژانس فضایی اروپا موسوم به روزتا بر سطح دنباله دار ۶۷پی/چوریوموف-گراسیمنکو ( 67/P ) در تاریخ 30 سپتامبر (9 مهر)، ماموریت شگفت انگیز کاوش این دنباله دار یک هفته دیگر به پایان خواهد رسید.
این کاوشگر روباتیک، مأموریت خود را در دوم ماه مارس ۲۰۰۴ آغاز کرد و با راکت آریان ۵ از گویان فرانسه به اطراف مدار سیاره مشتری پرتاب شد. روزتا پس از یک سفر ده ساله سرانجام به مقصد نهایی خود (دنباله دار ۶۷/پی) رسید.
این کاوشگر در سفر پر مخاطره خود، پس از گذر از کنار زمین، مریخ و خرده سیارکهای استینز و لوتتیا (سیارکهای 2867 و 21)، برای چند سال خاموش شد و به خوابی عمیق و زمستانی فرو رفت. سرانجام دلهره و اضطراب به پایان رسید و پس از 31 ماه، در 20 ژانویه 2014 روزتا با موفقیت به کار افتاد، با زمین ارتباط برقرار کرد و کار خود را مجددا از سر گرفت. به لطف وجود کاوشگر روزتا، دنباله دار 67/پی اکنون یکی شناخته شدهترین دنباله دارها در تاریخ علوم سیارهای است.
این یک برخورد اتفاقی نیست!
در این مدت، روزتا فاصله به نسبت خوب و مطمئنی را با دنباله دار پی/67 حفظ کرده بود اما در روزهای اخیر، چرخش های نهایی روزتا فاصله این کاوشگر را به حدود یک کیلومتر از دنباله دار رسانده است. روزتا مانور برخورد با سرعت پایین خود را از فاصله 20 کیلومتری بالای سطح دنباله دار از اواخر پنجشنبه شب 29 سپتامبر (8 مهر) به اجرا خواهد گذاشت.
قرار است که روز بعد در ساعت 10:40 به وقت جهانی (UT) کاوشگر بر سطح دنباله دار فرود بیاید. فاصله دنباله دار پی/67 از زمین در حدود 40 دقیقه نوری است، بنابراین برای آژانس فضایی اروپا مدتی طول میکشد تا بتواند سیگنالهای مورد انتظار از فرود را دریافت کند. انتظار میرود که کاوشگر روزتا با سرعتی در حدود 1 متر در ثانیه (تقریبا 3.6 کیلومتر در ساعت) بر سطح دنباله دار فرود بیاید (معادل پیادهوری یک فرد با سرعت آهسته).
مدار روزتا بر گرد دنبالهدار پی/67 در هفته پایانی
مت تیلور از محققان ارشد پروژه روزتا در آژانس فضایی اروپا میگوید: ما تمام دنباله دار را با تمام جزئیات و در تمام مقیاسها (از 100 نانومتر تا چندین کیلومتر) مشاهده کرده و اندازه گرفتیم. این امر باعث شد که اطلاعات بسیار زیاد و دقیقی، از نحوه شکلگیری دنباله دارها از فضای میانستارهای بدست آوریم. وی افزود: ما به این نتیجه رسیدیم که دنبالهدار پی/67 از دو دنباله دار کوچکتر و مشابه که با سرعت پایین به هم برخورد کرده اند به وجود آمده است.
منطقه "مت[1]" که قرار است کاوشگر روزتا در آن محل فرود بیاید، به دلیل وجود تعدادی چاله فعال عمیق بسیار ناهموار به نظر میرسد. هر کدام از این چاله ها، حدود 100 متر عرض و 50 متر عمق دارد (یک زمین فوتبال را تصور کنید که به ارتفاع یک برج مخزن آب عمق دارد). دانشمندان قصد دارند که روزتا را در منطقهای در میان مت 2 و مت 3 در یک سطح تقریبا هموار فرود بیاورند تا شاید از این طریق بتوانند درون چاله ها را نیز با دقت بیشتری مورد بررسی قرار دهند.
[1] Ma'at