آموزشگاه آنلاین ستاره‌شناسی: آموزش ببینید، کارنامه دریافت کنید! به دوستان خود بپیوندید
مدتی  است  که  آسمان  شب به دلیل آلوگی های گوناگون از جمله گرد خاک که مهمترین عامل آن است، رصدگران آسمان شب در ناحیه خوزستان و اطراف این استان را مدتی است که بدون دیدن  آسمان پر ستاره، شب را به صبح می رسانده اند.

 
در این منطقه باید منتظر بود که آسمان برای مدت کوتاهی از گرد و خاک پاک گردد. دیشب بود که مثل همیشه  وضعیت آسمان رو نگاه کنم مدتی می شد که که آسمان رو اینطور پر ستار ه ندیده بودم. من هم فرصت غنیمت شمرده و ترتیب یه رصد برای خودم دادم. پس ساعت 11 شب جمعه 15 تیر ماه به همراه یه تلسکوپ 5 اینچ تال به همراه چشمی های 25 میلیمتری، بارلو 2برابر ، چراغ قوه و  اطلس آسمان  به  مناظره  آسمان رفتم.  آلودگی نوری قدری از زیبایی آسمان کاسته بود ولی  فکر گرد خاک در روز  آینده مرا پیش از پیش تشویق به مشاهده آسمان می کرد.
در تیر ماه  مشتری پر نور ترین جرم آُسمان است  که در جنوب شرقی   قرار گرفته است  و با چشمی  25 میلیمتری بزرگترین قمر های آن آیو ، اروپا، گنمید ( جنمید ) و کالیستو مشخص هستند که به قمر های گالیله مشهور ند و آقای گالیله در سال 989 ه.ش  آنها راکشف کرد.
 
خوشه باز M7
تقریبا در وسط آسمان  متمایل به غرب ستاره پر نور سماک رامح  به رنگ قرمز در صور فلکی  عوا  می توان دید ودر  پایین تر آن در جنوب غربی سماک اعزل در صورت فلکی سنبله می درخشد  بهترین راه برای تشخیص  سماک رامح  در آسمان
 
 
M4
اول  رنگ قرمز رنگ آن است که بیشتر  رصد گران که تازه در این وادی وارد شدند آن را با سیاره   اشتباه می گیرند   آلفای عوا یا گاو چران (سماک رامح) با قدر ظاهری  04/0-   و طبقه طیفی کی2 و با فاصله 36 سال نوری   پر نور ترین ستاره  در آسمان این ماه محسوب می شود  همچنین با تعقیب  دنباله  دب اکبر  می توان  به این ستاره رسید   در انتهای این صورت فلکی متمایل به جنوب می توان صورت فلکی اکلیل شمالی را که به صورت نیم دایره است مشاهده کرد که دارای ستاره های کم فروغی می باشند

 
و چشم تیز بین رصد گران آسمان
شب را می طلبد  در ست در مرکز  آسمان صورت فلکی جاثی یا هر کول قرار دارد  که  دارای دو خوشه گوی سان  ام13 یا ان جی اس 6205 و ام92 یا ان جی اس 6341 ق در آن واقع شده است   که قدری بصری بین  6 تا 7 را دارا M92  و M13 می باشد در جنوب آسمان  تقریبا در بعد  16 درجه   صورت فلکی عقرب که جزو صور فلکی دایره البروج  می باشد به همراه ستاره آلفای خودش ( قلب الغرب) خود نمایی می کند که در این صورت فلکی  می توان  به اجرام مسیه  ام4؛ام6،ام7،وام80   اشاره کرد که از نوع خوشه های گویی شکل می باشند.
 

 
که خوشه ام7  منظره نفسگیری  را برای رصد گران اعماق آسمان می طلبد  و دیدن  این جرم را به شما رصد گران آسمان پیشنهاد می کنم  تا دیگر نیازی به  نگرانی در باره خواب آلودگی  در هنگام شب نداشته باشید همین طور که مشغول رصد آسمان بودم یه نگاهی به ساعت کردم ، ساعتی  از نیمه شب گذشته بود  و مثلث تابستانی بیش هر چیز چشمان ادمی را به سمت خود جلب می کرد  خاطراتی خوبی به این مثلث دارم اولین روز های ستاره شناسی را با این  3 ستاره شروع کردم این صورت فلکی  از سمت شرق در حال بالا آمدن است  پر نور ترین این ستاره  ها   ستاره ایی   الملس مانند به نام وگا یا نسر واقع است که در صورت فلکی شلیاق یا چنگ رومی قرار دارد که این ستاره  رتبه پنجمین  ستاره پر نور آسمان را داراست. دومین ستاره این مثلث از نظر نورانیت نسر طائر  می باشد که در صورت فلکی عقاب قرار دارد که رتبه 12  قدر ظاهری در میان ستارگان آسمان را دارا است  و ضلع سوم این مثلث ستاره دنب در صورت فلکی دجاجه یا قو   که دارای مقام 19  از نظر درخشندگی ظاهری از میان ستارگان تمام فصول را داراست امید وارم از آُسمان این ماه کمال  استفاده را ببرید  و در روز هایی که هوای صاف و بدون آلودگی می باشد   به  رصد آسمان بپردازید.
 
 
 

 
 نگارش : مصطفی کاظمی پور

 

 
 

نویسنده: خسرو جعفری زاده

مدیر وب سایت آسمان شب ایران، عکاس آسمان شب

celestron banner 02

iranoptic 03

هر هفته یک چهره از آسمان شب ایران را پیش چشمان شما خواهیم آورد
  • شکارچی آسمان

    عکاس : اوشین زاکاریان   پیکرهٔ آسمانی یا صورت فلکی شکارچی (شکارگر) (در قدیم بزرگ‌منش یک صورت فلکی است که روی استوای

    ...
  • چهارطاقی سنگبر

    عکاس: مهدی خشنود   چهار طاقی ها بناهای مربع شکل هستند که دارای چهار طاق، چهار ستون، با گنبدی کوتاه، بدون دیوار با پلان

    ...